Producent: PROYECTO ZORZAL
Region: Navarra / Hiszpania
Projekt VIÑA ZORZAL został powołany do życia w 1989 roku jako kontynuacja winiarskiej tradycji którą patriarcha rodu Antonio Sanz rozpoczął 25 lat wcześniej, a która obecnie kontynuowana jest przez kolejne już pokolenie winiarzy należących do rodziny. Nawiązuje do powrotu do rodzimych i zapomnianych często winnych szczepów. Wytwórnia znajduje się nieopodal miejscowości Corella w regionie Navarra, leżącym w północno- wschodniej części Hiszpanii. VIÑA ZORZAL produkuje wina w dwóch apelacjach: Navarra i Rioja, wykorzystując odmiany winnej latorośli charakterystyczne dla każdego z tych regionów, takie jak: Graciano i Garnacha oraz Tempranillo. W regionie Navarra producent jest właścicielem jednej z nastarszych winnic o nazwie Fitero, o 115 letniej historii, która przetrwała XIX wieczną groźną plagę filoksery. W hodowli winogron stosowane są obecnie zasady upraw organicznych. W ciągu swojej krótkiej historii wina produkowane przez tego wytwórcę znalazły uznanie wielu międzynarodowych oraz hiszpańskich krytyków oraz znawców tej kategorii co Jancis Robinson czy José Peñin.
SEÑORA DE LAS ALTURAS
Rodzinny projekt jakim jest Zorzal Wines specjalizuje się w odmianie starych winorośli, pokazując nowoczesne i bardzo owocowe, świeże wina których charakterystyczne cechy tworzy gleba. Dlatego są to wina tak interesujące koneserów. Najciekawszą ich stronę można zdefiniować słowem mineralność, przekazującą pamięć terenu z którego pochodzi. W tym wypadku chodzi o skalne podłoże spalone słońcem. Czy hiszpańskie skały z regionu Navarra mogą posiadać swój zapach? Prosimy skosztować Señora de las Alturas. To najbardziej osobliwy produkt stanowiący Top win wytwórni. Jest najdroższy, ale według opinii znanych krytyków również jeden z najlepszych. Jest niezwykle interesującą rzeczą móc sprawdzić w degustacji jak wpływa wysokość położenia winnic na jakość i smak wina. Señora de las Alturas pochodzi właśnie z najwyżej położonych winorośli regionu. Powstaje z najstarszych 70 letnich szczepów Garnacha. Fermentacja alkoholowa starannie wyselekcjonowynych owoców odbywa się w 500 litrowych dębowych kadziach, przy zastosowaniu lokalnych szczepów specjalnych drożdży. Proces drugiej fermentacji tzw. malolaktycznej oraz późniejsze dojrzewanie trwające 15 miesięcy następuje w beczkach z francuskiego dębu, po czym wino trafia do dalszego odpoczynku do butelek. W efekcie nabiera ładnego, mocnego koloru czerwonej wiśni. W aromacie jest intensywne, złożone, z dominacją świeżych i soczystych czerwonych oraz czarnych owoców. Pojawiają się również nutki listka figowego i lekko pikantne akcenty przypraw. W ustach jest bardzo wyraziste, okrągłe o wielkiej równowadze kwasowości i alkoholu. Pokazuje smaczne, jedwabiste taniny oraz wspomnienia starzenia się w drewnie. Pozostawia trwały, owocowy smak na podniebieniu. Wyczuwa się również mineralność wina. Zorzal to nazwa wędrownego ptaka jakim jest Drozd śpiewak. To również symbol wytwórni Zorzal Wines. Na etykiecie wina naklejanej na butelce pojawiają się właściwie dwa Drozdy w różnych pozycjach. Jeden z nich w locie, w trakcie wzbijania się na wysokość, która należy się godnie tylko wyjątkowym winom. Señora de las Alturas do nich należy, to wielkie i niezwykle apetyczne wino.
Opinie klientów