| Paco, by P&L Producent: ![]() Navarra ![]() Tempranillo, Garnacha ![]() wytrawne ![]() czerwone ![]() 0,75 ![]() 13,5% Vol. Wzór 43,00 zł Ilość: |
Producent: BODEGAS PACO & LOLA
Region: Rías Baixas- Galicia / Hiszpania
Winnica założona została w 2005 roku przez grupę plantatorów i winiarzy z północnego regionu hiszpańskiej Galicji O Salnés (Pontevedra). Do realizacji planów rozwoju powołano spółdzienię o nazwie "Sociedad Cooperativa Vitivinicola Arousana", która liczy obecnie 400 członków i działa na obszarze apelacji Rías Baixas w okolicach Meaño, tradycyjnie uważanym za kolebkę win Albariño. Producent posiada 200 ha upraw winnej latorośli rozłożonych na ponad 1800 parcelach, na których stara się odzwierciedlić osobowość własnych winnic oferując bogate, satysfakcjonujące wszystkich miłośników wina. Paco&Lola posiada instalacje wyposażone w najnowocześniejsze urządzenia i najnowsze technologie stosowane do wina. Ta nowoczesna technologia, w połączeniu z tradycją plantatorów i wiedzą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, pozwala na uzyskanie maksymalnej jakości i wyrazistości produkowanych win. Produkcja w winiarni jest podzielona na dwie marki handlowe: Paco&Lola i Rosalía de Castro.
PACO, by P&L
Po wielkim, międzynarodowym sukcesie swoich białych Albariños, producent Paco&Lola postanowił poszerzyć gamę produktów, wkraczając w segment czerwonych win. Celem nowej strategii komercyjnej była dywersyfikacja działaności, jak również odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na rynku, na wysokiej jakości tintos. Do realizacji tego projektu wybrano apelację D.O.Navarra, która jest jednym z największych regionów w produkcji gatunkowych win, a swoją specyfikę oraz uznanie zyskała głównie dzięki wpływom i działaniu trzech stref klimatycznych (atlantyckiej, kontynentalnej i śródziemnomorskiej), którym podlega. Decydującą charakterystyką rozwoju winnej latorośli z tego regionu jest niezwykle długi okres dojrzewania, który pozwala utrzymać dobrą kwasowość i jednocześnie ułatwia wzrost cukrów produkowanych w owocach, co przekłada się później na złożoność fenolowej kompozycji, koloru oraz garbników występujących w winogronach. Paco,by P&L to mieszanka szczepów Tempranillo i Garnacha (50:50). Dojrzewało przez krótki, dwumiesięczny okres w beczkach z francuskiego dębu. Wino posiada ładny, wiśniowy kolor w delikatnym fioletowym odcieniu. Złożone owocowe aromaty z przewagą leśnych owoców, takich jak jagody czy jeżyny z dodatkiem lukrecji i balsamicznego octu, dobrze dopełniają klasę tego wina. Paco to miły i sugestywny compañero, czyli towarzysz do różnego rodzaju potraw, dobrze oddający charakter hiszpańskich, przyjemnych trunków. Podobnie jak słynne Albariño pochodzące z tej samej wytwórni, Paco zachowuje swój urok oraz Fashion Look, elegancką etykietą z białymi plamami na czerwonym tle, będącą rozpoznawalnym w świecie symbolem tego producenta.
Recent awards and mentions:
Opinie klientów