| Vega Vieja Roble Producent: ![]() Ribera del Duero ![]() Tinta del País ![]() wytrawne ![]() czerwone ![]() 0,75l ![]() 13% Vol. Wzór 38,00 zł Ilość: |
Producent: GRUPO BODEGAS VINICOLA REAL
Region: Ribera del Duero / Hiszpania
Bodega Vinicola Real to niewielka winnica założona w 1989 roku, znajdująca się w Albelda de Iregua w La Rioja, malowniczym miasteczku o niezwykłej historii, którego korzenie sięgają wczesnego średniowiecza.W późniejszych latach stworzono grupę winiarską poszerzoną o kolejną winiarnię z La Rioja- Bodegas Breton oraz Vega Vieja znajdującą się w apelacji Ribera del Duero. Produkuje się tam najwyższej jakości hiszpańskie wina. Wytwórnię założył znany enolog Miguel Ángel Rodriguez. Bodega Vinicola Real w zamyśle autora tego projektu została powołana do tworzenia wyjątkowych win. Chodziło o to by stworzyć w La Rioja i Ribera del Duero wielkie wina o zróżnicowanym sposobie produkcji, długo starzejące się, zachowujące jednak każde z nich swój odmienny charakter. Jest to tzw. Nowy Styl win. Wytwórnie korzystają z 18ha własnych winnic wśród których znajdziemy unikalne wręcz i bardzo stare krzewy winnej latorośli. W uprawach dominuje przede wszystkim czerwona odmiana Tempranillo, jak również obecne są inne typowe szczepy, takie jak Mazuelo i Graciano, oraz białe winogrona odmiany Viura, Malvasia, Garnacha Blanca i Moscatel. Zróżnicowanie winnic wynikające z różnych cech klimatu i gleby pozwala na tworzenie wyjątkowo eksluzywnych win. Bodega Vinicola Real jest stałym dostawcą swoich słynących z jakości tintos i blancos do Pałacu Zarzuela, gdzie mieści się dwór królewski Monarchy, jak również do Palacio de Moncloa- siedziby rządu Hiszpanii.
VEGA VIEJA ROBLE
Vega Vieja Roble jest winem wytwórni Vinicola Real robionym w apelacji Ribera del Duero. Jest to kategoria Roble, czyli win o niepełnym starzeniu poprawiającym znacząco w czasie krótkiego okresu dojrzewania właściwości oferowanego produktu. Cały proces winifikacji odbywa się ręcznie, z zachowaniem drobiazgowych procedur dostosowanych do tworzenia ekskluzywnych win. W październiku, pod pilnym okiem enologa zbierane są tylko te kiście winogron, które osiągnęły właściwą dojrzałość i znajdują się w optymalnym stanie by zapewnić najwyższą jakość trunku. Wino robione jest w całości z odmiany Tinta del Pais (Tempranillo), pochodzącej ze starych szczepów o niskiej produktywności obsadzonych we własnych winnicach, położonych w uprzywilejowanym miejscu tego znanego w świecie winiarskiego regionu. Po długiej i kontrolowanej maceracji owoców na zimno następuje fermentacja alkoholowa, odbywająca się w małych dębowych beczkach, a następnie malolaktyczna nadająca końcowy bukiet. W celu osiągnięcia bardziej złożonych aromatów i smaków wino poddaje się krótkiemu, 6 miesięcznemu starzeniu w dębowych beczkach, po czym trafia do butelek. Po tym okresie nabiera intensywny, wiśniowy kolor z mocnymi, fioletowymi krawędziami. W nosie pojawiają się aromaty czerwonych i czarnych owoców mieszające się z nutami dębu oraz lekkimi niuansami tabaki oraz prażonych ziaren kawy. Zauważalne są również subtelne nuty kwiatowe. W ustach, w pierwszym smaku pokazuje dobre wejście o sporej intensywności, tak charakterystyczne dla win regionu Ribera del Duero. Jest mięsiste, o dobrej strukturze, z mocno zaznaczoną obecnością owoców. Znajduje się w dobrym balansie z obecnością przyjemnych smacznych tanin. Zachowuje prawidłową kwasowość. To bardzo przyjemne w degustacji wino mogące być dobrym towarzyszem do wielu potraw.
Opinie klientów