| Pago de Breda Roble Producent: ![]() Ribera del Duero ![]() Tinta del País ![]() wytrawne ![]() czerwone ![]() 0,75l ![]() 13,5% Vol. Wzór 37,00 zł Ilość: |
Producent: BODEGAS TIERRA ARANDA
Region: Ribera del Duero / Hiszpania
Winne szczepy latorośli sięgające czasów pięciu pokoleń. Wyjątkowej jakości gleba. Doskonały klimat występujący w małej naturalnej enklawie położonej w samym sercu apelacji Ribera del Duero. Idealna równowaga winiarskiego dziedzictwa oraz innowacji, wynikająca z zaangażowania 200 rodzin żyjących z tej ziemi, ratyfikujących własną sygnaturą wina które nie da się zapomnieć. Mowa oczywiście o producencie Bodegas Tierra Aranda z miejscowości Aranda del Duero leżącej w połowie trasy Madryt- Burgos. W końcówce lat 50 tych ubiegłego wieku rolnicy tej części regionu zajmujący się winiarstwem podejmują decyzję połączenia swoich sił. Powołują Spółdzielnię Matki Bożej Winnic oraz postanawiają zbudować wspólne instalacje winiarni. Dokładnie w 1964 roku powstaje pierwsze wino, któremu prawie 20 lat później zmienia się nazwę na Tierra Aranda. W latach 80tych zaczyna tworzyć się apelacja Ribera del Duero, której wytwórca z Aranda de Duero jest jednym z pierwszych uczestników. Początek XXI wieku przynosi całe pasmo uznania oraz międzynarodowych wyróżnień dla win pod marką Bodegas Tierra Aranda. Pojawia się nowa gama produktów: Pago de Breda i Avantum, dopełniając trzy dotychczasowe będące w dystrybucji i znane już wielu smakoszom na całym świecie: Tierra Aranda, Viña Hijosa i Vega Valerio. Orientacja winiarni zaczyna mocniej łączyć tradycję z innowacją, starając się dostosować do nowych trendów smakowych pojawiających się wśród konsumentów w kategorii win jakościowych.
PAGO DE BREDA ROBLE
To właśnie w apelacji Ribera del Duero stworzono kategorię Tinto Roble, czyli czerwonych win o krótkim okresie dojrzewania w beczce. Ten rodzaj trunku potrafił szybko znaleźć uznanie szerokiej rzeszy konsumentów, w takim samym stopniu jak wina z etykietą Reservas czy Crianzas. Pago de Breda Roble robione jest z odmiany Tinta del Pais (Tempranillo) i jest winem, które co roku zbiera dobre opinie. Po wstępnej, 10 dniowej maceracji winogron w niskiej temperaturze dokonuje się fermentacji alkoholowej odbywającej się w zbiornikach z nierdzewnej stali, zachodzącej w temperaturze 28º. Wino dojrzewa przez 4 miesiące w beczkach z amerykańskiego dębu. Po tym okresie nabiera intensywnego, czystego koloru wiśni o niebieskim odcieniu na krawędzi. W nosie jest typowym Ribera del Duero o wysokiej intensywności aromatycznej z dominacją czerwonych i czarnych owoców. Pojawiają się także bogatsze odczucia, miedzy innymi lekkich tostów, nut rozmarynu, bzu i zarośli, jak również wanilii oraz łagodnych mlecznych tostów. Obecność drewna dodaje winu złożoności. Na podniebieniu jest mięsiste o sporej objętości z dominującą owocowością czarnych śliwek i jagód. Obecne są nuty dymne, lukrecji i palonej kawy charakterystyczne dla krótkiego pobytu w beczce. Bogata kwasowość i smaczne taniny. Wino zachęca do powtórki degustacji.
Opinie klientów