| Sonsierra Blanco Fermentado en Barrica Producent: ![]() Rioja ![]() Viura ![]() wytrawne ![]() białe ![]() 0.75l ![]() 12% Vol. Wzór 43,00 zł Ilość: |
Producent: BODEGAS SONSIERRA
Region: La Rioja / Hiszpania
Chociaż wytwórnia została założona dopiero w 1961 roku, to śmiało można powiedzieć, że posiada już setki lat bogatej historii. Inauguracja instalacji odbyła się dokładnie rok później, w okresie, w którym produkcja wina stała się siłą napędową całego regionu La Rioja. Blisko dwustu winiarzy, będących założycielami Bodegas Sonsierra, już od wielu pokoleń poświęcało się prawie wyłącznie uprawom winorośli, kultywowaniu tradycji i pielęgnacji swoich winnic. Połączenie wspólnych sił w spółdzielnię zajmującą się początkowo dystrybucją produkowanych win, pozwoliło nadać nowy wymiar temu przedsięwzięciu i zostało szybko zauważone na rynku. Nazwa Sonsierra oznacza "pod górą" i jest to część regionu, który w przeszłości cieszył się największą w Rioja sławą i do dzisiaj budzi uznanie ze względu na jakość i niepowtarzalność wyjątkowych winnic. 620 hektarów położonych w okolicach małej miejscowości San Vicente de la Sonsierra, na które składa się 1400 szczególnie usytuowanych parceli leżących pomiędzy rzeką Ebro a pasmem gór Sierra Cantabria, tworzy prawdziwą naturalną enklawę wyjątkowych terenów pod uprawę winorośli, obdarzoną dodatkowo niezwykle korzystnym klimatem. Bodegas Sonsierra można zaliczyć do grupy jednych z najbardziej innowacyjnych w Rioja producentów, który potrafił w stosunkowo krótkim okresie stworzyć markę win rozpoznawalną na całym świecie. W celu zapewnienia maksymalnej kontroli jakości w procesie produkcji stosuje się zarówno tradycyjne techniki jak również najnowsze technologie. W ostatnich latach w ramach realizacji nowego programu rozwoju, wytwórnia podjęła współpracę z uznanymi artystami, którzy wnoszą szczególne wartości w dziedzinie marketingu produkowanym w San Vincente winom. Przykładem jest słynne Perfume, którym potrafiono zrewolucjonizować tradycyjny sektor wina i które jest wyraźnym przykładem pozytywnych zmian i dostosowania się do nowych trendów na rynku.
SONSIERRA BLANCO FERMENTADO EN BARRICA
Sonsierra Blanco Fermentado en Barrica oznacza białe oraz fermentujące w beczce wino, mające nieco odmienny charakter ze względu na kontakt trunku z dębowym otoczeniem, któremu zostało poddane. W odniesieniu do gamy win podstawowych jest to wyższej kategorii produkt powstający w wytwórni znajdującej się w San Vicente. Robione jest z najbardziej charakterystycznego, białego szczepu jakim jest Viura, który potrafił najlepiej dostosować się do warunków panujących w tamtejszym, winiarskim regionie Rioja Alta, pozwalając na tworzenie wykwintnych win uznawanych powszechnie przez smakoszy na całym świecie. Wyjątkowość dorodnych winnic obsadzonych ponad 40 letnimi krzewami winogron, których owoce zbierane są ręcznie, dodaje szczególnych cech temu Sonsiera Blanco fermentującemu w beczkach (hiszp. fermentado en barrica). W zamiarze osiągnięcia maksymalnej ekstrakcji aromatycznych prekursorów, wyciśnięta owocowa miazga poddana została maceracji w niskiej temperaturze, po czym oczyszczony już sok rozpoczyna fermentację alkoholową w nowych drewnianych beczkach pochodzenia amerykańskiego (80%) oraz francuskiego (20%). Amerykański dąb wnosi do wina dużo kremowej konsystencji i przyjemny zapach przypominający cukierniczą masę, będąc dopełnieniem subtelniejszych generalnie aromatów i smaków o wyższej zawartości tanin, wywodzących się z beczek pochodzenia francuskiego. Starzenie wina, odbywa się na cyklicznie mieszanym osadzie (2 razy w tygodniu przez 3 miesiące). Ma to na celu utrzymanie powstającego produktu w permanentnym zawieszeniu do momentu gdy enolog wytwórni zdecyduje o przelaniu go do osobnych kadzi, w celu oddzielenia czystego wina od przefiltrowanych składników pozostających na dnie beczek. W Sonsierra Blanco Fermentado en Barrica nie wykonuje się fermentacji malolaktycznej z tego względu, że wytwórca chciał zachować właściwy poziom kwasowości nadający temu produktowi charakterystyczną świeżość młodego trunku. W efekcie wszystkich procesów wino nabrało atrakcyjnego, słomkowego koloru o cytrynowych refleksach. Już po otwarciu butelki wyczuwa się kategorię wielkiego, białego Rioja. W nosie wyraża wielką elegancję i złożoność, wzmocnioną pobytem w beczkach, tak charakterystyczną dla lepszej klasy białych win z tego regionu. Łączy szeroki wachlarz owocowych aromatów (gruszka, brzoskwinia i jabłko) z białymi kwiatami, całość w doskonałej harmonii ze wspomnieniami prażonych orzechów i wanilii. Na podniebieniu jest owocowe, przyjemne, o dużej objętości i odpowiednim poziomem kwasowości, zapewniającej winu świeżość i żywotność. Jest słodkawe, trwałe w ustach, z posmakiem powracających ponownie owocowych doznań i subtelnych tostów. To jest naprawdę wielkie, białe hiszpańskie wino po które warto sięgnąć. Rekomendacja spożycia w temp. 10-13ºC.
Recent awards and mentions:
Opinie klientów