| Portalon Producent: ![]() Rioja ![]() Tempranillo, Viura, Garnacha ![]() wytrawne ![]() czerwone ![]() 0.75l ![]() 13,5% Vol. Wzór 135,00 zł Ilość: |
Producent: BODEGAS SAN MARTIN DE ABALOS
Region: La Rioja / Hiszpania
Bodegas San Martin de Abalos to niewielka, rodzinna wytwórnia, założona w 1998 roku, której właściciele postawili zdecydowanie na produkcję wysoko gatunkowych win w konkurencyjnych cenach. Położona jest na obrzeżach niewielkiego miasteczka Fonzaleche, leżącego w północnej części słynnego regionu La Rioja, w dolinie Tirón. Skarbem tego miejsca są niezwykle bogate winnice, rosnące w optymalnych warunkach klimatologicznych, pozwalających na wyjątkowe dojrzewanie winogron. Poświęca się tu, naprawdę wiele uwagi uprawom winorośli, w których dominują szczepy Tempranillo i Garnacha. Co roku, jesienią ma miejsce prawdziwy cud natury, gdy pracownicy zatrudnieni przy winobraniu zbierają cenne owoce, rozpoczynając w ten sposób cykl produkcji wina. W tym celu instalacje wytwórni zostały wyposażone w najnowszą technologię stosowaną w urządzeniach produkcyjnych. Dokłada się również wszelkich starań na wszystkich etapach procesu winifikacji. W efekcie, udało się stworzyć prawdziwą filozofię robienia każdego wina z osobna, w naturalny sposób, z poszanowaniem tradycji i otoczenia środowiska z którego się wywodzi. W skrócie można powiedzieć, że jest to innowacyjna i nowoczesna wytwórnia, opierająca się na szacunku do winiarskiej tradycji regionu, utrwalająca jakość i charakterystyczny, odrębny styl w sposobie produkcji wina.
PORTALON
Znaczenie słowa Portalon w języku hiszpańskim można rozumieć jako duże, główne drzwi otwierające otwartą przestrzeń dziedzińca, znajdującą się wokół starych pałaców. Wino o tej wdzięcznej nazwie i bardzo atrakcyjnej wizualnie etykiecie, wyprodukowane przez Bodegas San Martin de Abalos z Fonzaleche, ma właśnie dać początek poznania, wprowadzić nas do najwyższej kategorii trunków z La Rioja i otworzyć przed nami podwoje wielkiego świata wytwornych, czerwonych tintos. Portalon 2008 był, spośród wielu znakomitych trunków finalistą cenionego konkursu Nariz de Oro (Złoty nos), organizowanego corocznie w celu wybrania najlepszego hiszpańskiego sommeliera. Wina, które dotarły do finału tego turnieju, były poddane próbie smakowej i oceniane przez specjalistów oraz jurorów, którzy mieli oszacować kwalifikacje przyszłych mistrzów degustacji. Tak więc uczestnictwo w finałowej degustacji w tym bardzo cenionym konkursie, daje możliwość również producentom zaliczenia prezentowanych winiarskich pozycji do kategorii najlepszych win danego rocznika. Portalon nie jest zwykłym, kolejnym towarem w butelce. Jest to wino szczególne, bowiem ten rodzaj dla podkreślenia cech których nie można porównać z żadnym innym produktem winiarni określa się zazwyczaj jako vino de autor (autorskie) lub vino alta expresión (wysokiej wyrazistości). Styl robienia win typowy dla Rioja Alta. Jest wykonane z najlepszych szczepów winnicy. Enolog zdecydowanie poszukuje w tej kreacji jakości, ograniczając produkcję takiego nektaru do niewielkiej liczby butelek. Owoce starannie dobranych winogron pochodzą z ponad 50 letnich krzewów dwóch czerwonych odmian: Tempranillo 80% i Garnacha Tinta 5%, oraz białego szczepu Viura 15%. Część z nich została pozbawiona łodyg, podczas gdy pozostałe w całości umieszczono w zbiornikach, dokonując długiej maceracji. Proces fermentacji alkoholowej odbywał się w kontrolowanej temperaturze 25º, w ciągu 25 dni. Następnie wino trafiło do kadzi, na przemian z dębu francuskiego i amerykańskiego, by zostać poddanym drugiej fermentacji alkoholowej oraz późniejszej, tzw.malolaktycznej, tworzącej właściwy bukiet. Końcowe dojrzewanie, trwające 20 miesięcy odbywało się ponownie w nowych, dębowych beczkach, co sprawia że ze względu na okres starzenia można je zaliczyć do kategorii Reservas. W efekcie tych wszystkich procesów Portalon prezentuje się jako wyjątkowo osobiste wino z emocjonalnym zaangażowaniem enologa wytwórni, pokazującego to, co najlepsze w winnicy. Po długim okresie odpoczynku i dojrzewania nabiera czystego, granatowo- czerwonego koloru z wyraźną ewolucją w kierunku jaśniejszych, rubinowych barw. W nosie jest mocno aromatyczne. Pokazuje eleganckie, podstawowe zapachy czerwonych owoców i lukrecji oraz rozwija cały, bogaty wachlarz drugorzędnych niuansów z delikatną obecnością tostów i przypraw. W ustach manifestuje obecność owocowego dżemu o wielu smakach, z dodatkiem przyjemnych, słodkawych nut. Ogromna zapachowa i smakowa złożoność tego wina potrafi przynieść niezwykłe odczucia degustacyjnego przepychu, charkterystycznego dla najwyższej kategorii trunków. Portalon to naprawdę wielkie wino, prawdziwy klejnot pozwalający cieszyć podniebienie swoim bogactwem smaków.
Opinie klientów