| Canforrales Tinto Ecológico Producent: ![]() Castilla-La Mancha ![]() wytrawne ![]() czerwone ![]() 0,75l ![]() 14% Vol. Wzór 32,00 zł Ilość: |
Producent: BODEGAS CAMPOS REALES
Region: Castilla- La Mancha / Hiszpania
CAMPOS REALES jest jedną z wiodących w Hiszpanii winnic produkujących wina z kategorii POPULAR-PREMIUM. Została powołana do życia w 1950 roku. Instalacje wytwórni położone są wokół malowniczej miejscowości El Provencio (Cuenca) w północno- wschodniej cześci regionu La Mancha. Ekstremalne temperatury panujące na tym obszarze, z bardzo zimnymi zimami i ciepłymi latami umożliwiają wyrównanie poziomów kwasowości i cukru winogron, co pozwala uzyskać końcowy produkt o doskonałej jakości. Producent posiada 4tys. ha winnic pośród których znajdują się prawdziwe oazy, z ponad 70 letnimi krzewami winnej latorośli. Obecnie Bodegas Campos Reales dysponują nowoczesnym zapleczem do produkcji win wysokiej jakości, nie zaniedbując jednocześnie szacunku dla tradycji. Specjalizuje się w winach Tempranilo za które otrzymał wiele prestiżowych nagród, takich jak "Mejor Tinto Joven de España" (Najlepsze Młode Wino w Hiszpanii) czy "Baco de Oro" (Złoty Baco).Winom tego producenta udało się zająć czołowe miejsce wśród win hiszpańskich i są obecne na rynkach na całym świecie.
CANFORRALES TINTO ECOLÓGIGO
Jest to produkt pochodzący z ekologicznych upraw wydzielonej części winnic należących do producenta z El Provencio (Cuenca). Innymi słowy, jest to wino wykonane z winogron w hodowli organicznej, będącej systemem uprawy winorośli z wykluczeniem całej gamy produktów pochodzących z zastosowania syntezy chemicznej. Stosowanie tych praktyk i norm, określonych osobnymi regulacjami, pozwala producentowi na umieszczenie na etykiecie produktu nazwy rodzajowej Vino Ecológico (pol.wino ekologiczne). Tworzenie Canforrales Ecológico Tinto rozpoczyna się od starannego doboru najlepszych winogron odmian Tempranillo i Syrah znajdujących się w optymalnym momencie dojrzałości. Jest to ciekawy coupage dwóch szczepów, gdzie niuanse kwiatowe pochodzące ze szczepu Syrah kontrastują z czerwonymi owocami i lukrecją Tempranillo, stanowiącego podstawę tego układu (70%). Wyciśnięty sok wraz ze skórkami owoców poddaje się fermentacji w kontrolowanej temperaturze. W trakcie tego procesu w celu wyodrębnienia aromatów, tanin oraz koloru dokonuje się wielokrotnego mieszania moszczu. Wino nabiera więc ładnego, wiśniowego koloru z fioletowymi refleksami. Po otwarciu butelki zaczynają się wydobywać wyraziste i dobrej złożoności aromaty czerwonych owoców, truskawek i jeżyn. W smaku jest świeże, mięsiste o dużej objętości w ustach. Wyróżnia się owocowością, tak charakterystyczną dla szczepów z których pochodzi, w obecności słodkich tanin oraz odrobiny przypraw. Pozostawia długi, przyjemny posmak.
Recent awards and mentions:
Opinie klientów