| Castillo de Benizar Tempranillo Producent: ![]() Castilla-La Mancha ![]() Tempranillo ![]() wytrawne ![]() czerwone ![]() 0,75l ![]() 13,5% Vol. Wzór 24,00 zł Ilość: |
Producent: BODEGAS AYUSO
Region: La Mancha / Hiszpania
Projekt stworzenia własnej winiarni pod nazwą Bodegas Ayuso, w hiszpańskim regionie La Mancha, powstał w drugiej połowie lat 40tych ubiegłego wieku. Rzutki przedsiębiorca Fermin Roig, wybrał do tego celu okolice leżące wokół niewielkiego miasteczka Villarobledo, leżącego w połowie drogi pomiędzy królewskim miastem Ciudad Real oraz stolicą prowincji- Albacete. Powodem takiej lokalizacji był specyficzny klimat oraz odpowiednia struktura gleby, dające duże możliwości uprawy winnej latorośli. Powstanie wytwórni rozpoczęło nową tradycję w regionie, tworzenia win starzejących się w beczce, która szybko uczyniła z Bodegas Ayuso najwyższej jakości producenta. W 1961 roku wytwórnia zaczęła wprowadzać na rynek pierwsze w regionie, butelkowane wina kategorii Reserva. Wybudowane kilka lat wcześniej, podziemne magazyny zostały wyposażone w dębowe beczki typu Bordeaux, co stanowiło nową jakość w La Mancha. W 1965 roku pojawia się marka win pod nazwą ESTOLA, która bardzo szybko została zauważona przez krytyków oraz osoby tworzące szeroki świat wina w Hiszpanii. ESTOLA stała się prawdziwym okrętem flagowym rozrastającej się wytwórni. Od tego czasu ciągły proces ulepszeń instalacji, powiązany z dostępem do najnowszych technik winifikacji, przyczynił się do wielkiego rozwoju firmy, która dzisiaj cieszy się solidną reputacją oraz zajmuje znaczące miejsce w winiarskim rynku. Dwie najbardziej znane marki win: ESTOLA oraz FINCA DE LOS AZARES, należą do grupy najlepiej sprzedających się win Półwyspu Iberyjskiego. W winnym portofolio producenta, znajdziemy również gamę ABADIA DEL ROBLE oraz CASTILLO DE BENIZAR, stworzoną z wyraźnym zamiarem usatysfakcjonowania codziennych konsumentów dobrego wina. Bogaty wachlarz różnorodnych pozycji, jak również łatwa dostępność w wielu sieciach sprzedaży, pozwala na określenie Bodegas Ayuso jako najbardziej emblematycznej wytwórni La Mancha.
CASTILLO DE BENIZAR TEMPRANILLO
Castillo de Benizar jest winem niebeczkowanym, określanym często w nazewnictwie hiszpańskim jako monovarietal, czyli jednoszczepowego trunku zrobionego wyłącznie z owoców królewskiego Tempranillo. Jest smakowitą pozycją winiarstwa, z kategorii niedrogich, które zdobywa adeptów ze względu na ciekawe połączenie eleganckich aromatów dzikich, leśnych owoców z odpowiednim kolorem oraz występującą dobrą, taniczną równowagą wina.Trzeba przyznać, że autochtoniczne, jak również obce szczepy winogron sprowadzone przez założycieli Bodegas Ayuso w okolice Villarobledo, potrafiły się z czasem doskonale zaadoptować w tym rejonie regionu La Mancha. W efekcie pozwoliły na osiągnięcie wysokiej jakości gamy win, których różnorodność może zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia i preferencje. Castillo de Benizar prezentuje żywy, intensywny wiśniowy kolor wiśni o dobrym połysku i fioletowych odcieniach. W nosie pojawiają się ładne aromaty leśnych, dzikich owoców. Obecne są także lekkie, kwiatowe nuty ustępujące po chwili miejsca zapachom moreli, truskawek oraz porzeczek. W ustach jest to wino pełne żywotności, z dobrego owocu, lekkie i smaczne. Wyczuwa się dobrą strukturę i właściwą kwasowość. Nadaje się do wielu potraw: przede wszystkim polecamy je do pieczeni, czerwonych mięs oraz półtwardych serów. Castillo de Benizar ze swoją charakterystyczną elegancją dzikiego owocu zostało wyróżnione w wielu winnych przewodnikach oraz konkursach.
Recent awards and mentions:
Opinie klientów