Producent: BODEGA PAGO DE LARREA
Region: La Rioja / Hiszpania
Entuzjazm, poświęcenie oraz marzenia aby zobaczyć jak owoce winnej latorośli z niewielkiej winnicy położonej w odleglości zaledwie 500 metrów od słynnego Elciego, przemieniają się w najbardziej ceniony produkt tego regionu jakim są wina ze słynnego hiszpańskiego La Rioja. Niewielka plantacja z której pochodzą zbiory nazywa sie La Romañiguez i leży przy łagodnym wzniesieniu zwanym Miralobueno w samym sercu tego regionu. Krzewy winorośl zostały posadzone w latach 80-tych ze szczególnym uwzględnieniem szczepu Tempranillo stanowiącego 90% powierzchni upraw. Resztę dopełniają słynna Garnacha oraz niewielka ilość Cabernet Sauvignon. Instalacje wytwórni zbudowano w 2003 roku w nowoczesnym i funkcjonalnym budynku, w którym mieszczą się wszystkie linie do wytwarzania, rozlewania oraz przechowywania win. Pago de Larrea to synonim pasji dla dobrze wykonanej pracy, pasji do doskonałości i pasji do wina.
CAECUS VERDERON
Verderon to mały ptak o zielonkawo-żółtej barwie piór. Cechuje go nad wyraz piękny i wyraźny szczebiot. Swoim mocnym, spiczastym dziobem wyłuskuje sprawnie z gleby nasiona o przeróżnych smakach. Zamieszkuje górzyste stoki o rzadkiej, aczkolwiek niezwykle kwiecistej roślinności, gdzie nasyca się bogactwem zapachów i kolorów. Taki jest właśnie nasz Caecus Verderon, pochodzący ze zbocza wzgórz, potężny w zapachu i pełen świeżych niuansów, różnorodnych smaków, delikatny w ustach, i jeśli zdołasz go usłyszeć spływającego dostojnie po brzegach szklanego kieliszka....pięknie ci zaświergocze do ucha. No i śpiewa nam pięknie głosem dwóch szczepów: Viura i Malvasia. Viura jest tradycyjną odmianą winogron w Rioja, stanowiącą podstawowy składnik białych win tego regionu. Daje wina o kwiatowym aromacie i niezwykłej kwasowości. Jest tym szczepem, który znakomicie nadaje się do produkcji win dojrzewających w beczkach. Natomiast Malvasia, włączona jako szczep mniejszościowy, udziela całości finezyjnych, owocowych oraz kwiatowych aromatów. Owoce winogron obydwu odmian, z których tworzony jest ten coupage, są zbierane wyłącznie ręcznie, w dbałości o jakość końcową produktu. Następnie moszcz poddaje się fermentacji w nowych beczkach z amerykańskiego dębu, gdzie pozostaje przez 5 miesięcy, podczas których okresowo poddawany jest "batonnage" aż do momentu gdy osiągnie swoją dojrzałość do zabutelkowania, zachowując zarazem świeżość oraz charakterystyczny owocowy charakter. Caecus Verderon można śmiało zaliczyć do kanonu bardzo dobrych białych win z Rioja, w których enolodzy poświęcają nieco owocowej ekspozji w ustach na rzecz tęgości i długiego posmaku wina, które to cechy zdecydowanie wpływają na złożoność trunku, podnosząc jego rangę o kilka stopni. W zapachu Caecus Verderon jest winem intensywnym i czystym, o bardzo dobrej charakterystyce. Bogate aromaty kwiatowe oraz białych owoców, takich jak jabłka i banany z dodatkiem słodkich nut kokosa, nadają mu szczególnej złożoności. W smaku jest przyjemne, o dobrze wyważonej, lekko cytrusowej kwasowości, co nadaje temu winu żywotność i świeżość. Zachowuje długi i bardzo przyjemny posmak.
Recent awards and mentions:
Opinie klientów