Strona główna Viña Zorzal Zorzal Wines Tempranillo
nowość

Zorzal Wines Tempranillo

Producent:
Region:
Rioja
Szczep:
Tempranillo
Smak:
wytrawne
Kolor:
czerwone
Rocznik :
2015
Pojemność:
0,75l
Zawartość alkoholu:
14% Vol.
Wzór
45,00 zł
Ilość:
kup teraz
Ocena:

Producent: PROYECTO ZORZAL  

Region: Navarra / Hiszpania                                                                                                 

Projekt VIÑA ZORZAL został powołany do życia w 1989 roku jako kontynuacja winiarskiej tradycji którą patriarcha rodu Antonio Sanz rozpoczął 25 lat wcześniej, a która obecnie kontynuowana jest przez kolejne już pokolenie winiarzy należących do rodziny. Nawiązuje do powrotu do rodzimych i zapomnianych często winnych szczepów. Wytwórnia znajduje się nieopodal miejscowości Corella w regionie Navarra, leżącym w północno- wschodniej części Hiszpanii. VIÑA ZORZAL produkuje wina w dwóch apelacjach: Navarra i Rioja, wykorzystując odmiany winnej latorośli charakterystyczne dla każdego z tych regionów, takie jak: Graciano i Garnacha oraz Tempranillo. W regionie Navarra producent jest właścicielem jednej z nastarszych winnic o nazwie Fitero, o 115 letniej historii, która przetrwała XIX wieczną groźną plagę filoksery. W hodowli winogron stosowane są obecnie zasady upraw organicznych. W ciągu swojej krótkiej historii wina produkowane przez tego wytwórcę znalazły uznanie wielu międzynarodowych oraz hiszpańskich krytyków oraz znawców tej kategorii co Jancis Robinson czy José Peñin.

ZORZAL WINES TEMPRANILLO

W ramach projektu wytwórni Viña Zorzal powstaje również jedno wino ze starych, o niskiej wydajności szczepów Tempranillo. Winnica z której pochodzą do tej kreacji winogrona znajduje się na wysokości 550 m npm. pomiędzy słynnymi z jakości tworzonych win miejsowościami Labastida i San Vicente de la Sonsierra leżącymi w Rioja AlavesaViña Zorzal Tempranillo pokazuje nowoczesny styl win apelacji Rioja i nie pozostawia nikogo obojętnym. W celu maksymalnej ekstrakcji swoich właściwości zbierane ręcznie owoce winogron  poddawane są kilkudniowej maceracji na zimno. Fermentacja alkoholowa odbywa się w kontrolowanej temperaturze 24-26ºC. Połowa drugiego procesu tzw. fermentacji malolaktycznej zachodzi w kadziach z francuskiego dębu, reszta odbywa się w betonowych zbiornikach. Następnie dokonuje się starzenie wina przez okres 5 miesięcy odbywające się w beczkach z francuskiego dębu. Nabiera ono jasnego, wiśniowego koloru. W nosie pokazuje bogactwo aromatów w których dominują intensywne i czyste zapachy czerwonych owoców (jeżyn, truskawek,malin i wiśni) z nutami ziemnymi oraz słodkich, pikantnych przypraw. W ustach wysuwa się na pierwszy plan owocowość. Jest to wino świeże o przyjemnej wytrawności, smaczne, zrównoważone, lekko słodkie w odczuciu, z dobrą kwasowością i długim finiszu.

Opinie klientów

brak komentarzy

Nasza Oferta

Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

Płatność i dostawa

Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

Informacje o sklepie

Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
Masz pytania? Chętnie pomożemy.
795 211 831
ViniTeranio
ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
05-119 Legionowo
Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o