Strona główna Czerwone Vereda Gold Reserva

Vereda Gold Reserva

Region:
Rioja
Szczep:
Tempranillo, Viura, Garnacha
Smak:
wytrawne
Kolor:
czerwone
Rocznik :
2010
Pojemność:
0.75l
Zawartość alkoholu:
13% Vol.
Wzór
99,00 zł
Ilość:
kup teraz
Ocena:

Producent: BODEGAS SAN MARTIN DE ABALOS  

Region: La Rioja / Hiszpania                                                                                                       


Bodegas San Martin de Abalos to niewielka, rodzinna wytwórnia, założona w 1998 roku, której właściciele postawili zdecydowanie na produkcję wysoko gatunkowych win w konkurencyjnych cenach. Położona jest na obrzeżach niewielkiego miasteczka Fonzaleche, leżącego w północnej części słynnego regionu La Rioja, w dolinie Tirón. Skarbem tego miejsca są niezwykle bogate winnice, rosnące w optymalnych warunkach klimatologicznych, pozwalających na wyjątkowe dojrzewanie winogron. Poświęca się tu, naprawdę wiele uwagi uprawom winorośli, w których dominują szczepy Tempranillo i Garnacha. Co roku, jesienią ma miejsce prawdziwy cud natury, gdy pracownicy zatrudnieni przy winobraniu zbierają cenne owoce, rozpoczynając w ten sposób cykl produkcji wina. W tym celu instalacje wytwórni zostały wyposażone w najnowszą technologię stosowaną w urządzeniach produkcyjnych. Dokłada się również wszelkich starań na wszystkich etapach procesu winifikacji. W efekcie, udało się stworzyć prawdziwą filozofię robienia każdego wina z osobna, w naturalny sposób, z poszanowaniem tradycji i otoczenia środowiska z którego się wywodzi. W skrócie można powiedzieć, że jest to innowacyjna i nowoczesna wytwórnia, opierająca się na szacunku do winiarskiej tradycji regionu, utrwalająca jakość i charakterystyczny, odrębny styl w sposobie produkcji wina.      

                                                                                                         

VEREDA GOLD RESERVA


Jest to kolejna, udana kreacja producenta z Fonzaleche pokazująca, że małe wytwórnie też potrafią robić wielkie wina. Została stworzona dla potrzeb miłośników posiadających znacznie bardziej wyrobione podniebienia, szukających dojrzałych i dobrze zrobionych win klasy Premium. Zastosowane proporcje odmian różnych szczepów winogron zbliżają mocno Vereda Gold do słynnego Portalon, pochodzącego od tego samego wytwórcy. Jednak poziom enologicznej  perfekcji jest niezwykle trudno uzyskać w kategorii dwóch win tej samej winnicy, stąd też Vereda będąc bardzo dobrym trunkiem musi się pogodzić z niekwestionowanym prymatem ”starszego brata”. Enolog, w tam wypadku potrafił stworzyć markowy produkt, który nie traci swojej istoty i zachowuje esencję wykwintnych i smacznych Reservas z La Rioja, w połączeniu z nowocześniejszym stylem produkcji w oryginalnym packaging-u. Vereda Gold to mieszanka trzech różnych odmian winogron. Tradycyjnie, w regionie Rioja szczep Garnacha stosowany jest w procesach starzenia się wina do wsparcia podstawowego winogrona jakim jest Tempranillo. Przez długie lata, w tym słynnym hiszpańskim regionie autentyczne, klasyczne wina robiono w jednakowych proporcjach obydwu odmian z 15% udziałem białego Viura. Garnacha, uważana za swoistego kopciuszka (służącą)  czerwonych odmian winogron w Rioja, potrafi wnieść do wina bardzo ciekawe właściwości. Wśród nich znajdziemy głównie kwasowość i świeżość, chociaż jak twierdzą znawcy, nie potrafi dać głębszych odcieni dojrzałych owoców (cecha Tempranillo), które tak bardzo potrafią podobać się wszystkim. Niskie pH Garnacha oraz jego jedwabista, delikatna konsystencja z dodatkiem słodkawych nut, równoważy ”twardość” pochodzącą od innych szczepów. W Vereda Gold Reserva proporcje podstawowych odmian zostały nieco zmienione. Dominuje oczywiście królewskie Tempranillo (80%) ze swoim owocowym berłem, natomiast Garnacha Tinta (15%) mocnym charakterem delikatnie koryguje tworzony układ. Całość dopełniana jest odmianą Viura. Białe winogrona tego szczepu dodawane do kadzi razem z czerwonymi, pomagają zestawić końcowe zabarwienie, dodając jednocześnie kwasowości oraz kwiatowych zapachów tak tworzonemu winu. Robienie Vereda Gold rozpoczyna się dłuższym okresem maceracji, po której rozpoczyna się proces fermentacji alkoholowej odbywającej się w kontrolowanej temperaturze w dębowych kadziach. Następnie, wino dojrzewa w beczkach, na przemian z amerykańskiego i francuskiego dębu przez okres 24 miesięcy, po czym trafia na dalszy odpoczynek do butelek. W efekcie nabiera łagodnego, wiśniowego koloru o lekkich, ceglastych tonach. Chociaż w nosie ładnie rozwija cały swój owocowy wachlarz, to jednak charakterystyką tego trunku jest obecność drugoplanowych i jeszcze głębszych aromatów, głównie tam gdzie kwasowość z jednej strony i niekiedy 13º alkoholu z drugiej, tworzą strukturę tego wina. Mamy kolejny przykład naprawdę przyjemnego, dobrze zrobionego Rioja o niezwykłej kwasowości i wielkim wachlarzu owocowych doznań. Na podniebieniu jest zdecydowanie lepsze, pokazując swoją moc i dużą złożoność oraz oferując dość wyrafinowane i trwałe smaki (lukrecja, kakao, przyprawy, czekoladowe mleko). Nie mniej jednak to czerwone dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki, maliny) są głównym eksponentem pierwszego wachlarza doznań smakowych. Vereda Gold jest łatwe w piciu i cieszy podniebienie od samego początku do końca degustacji. Jest winem bardzo wszechstronnym, zdolnym towarzyszyć tak do potraw z ryb, jak pieczonym mięsom czy gulaszom.



Opinie klientów

brak komentarzy

Nasza Oferta

Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

Płatność i dostawa

Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

Informacje o sklepie

Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
Masz pytania? Chętnie pomożemy.
795 211 831
ViniTeranio
ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
05-119 Legionowo
Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o