Strona główna Czerwone Prado de Fonzaleche Reserva
nowość

Prado de Fonzaleche Reserva

Region:
Rioja
Szczep:
Tempranillo, Viura, Garnacha
Smak:
wytrawne
Kolor:
czerwone
Rocznik :
2010
Pojemność:
0.75l
Zawartość alkoholu:
13% Vol.
Wzór
62,50 zł
Ilość:
kup teraz
Ocena:

Producent: BODEGAS SAN MARTIN DE ABALOS  

Region: La Rioja / Hiszpania                                                                                                       


Bodegas San Martin de Abalos to niewielka, rodzinna wytwórnia, założona w 1998 roku, której właściciele postawili zdecydowanie na produkcję wysoko gatunkowych win w konkurencyjnych cenach. Położona jest na obrzeżach niewielkiego miasteczka Fonzaleche, leżącego w północnej części słynnego regionu La Rioja, w dolinie Tirón. Skarbem tego miejsca są niezwykle bogate winnice, rosnące w optymalnych warunkach klimatologicznych, pozwalających na wyjątkowe dojrzewanie winogron. Poświęca się tu, naprawdę wiele uwagi uprawom winorośli, w których dominują szczepy Tempranillo i Garnacha. Co roku, jesienią ma miejsce prawdziwy cud natury, gdy pracownicy zatrudnieni przy winobraniu zbierają cenne owoce, rozpoczynając w ten sposób cykl produkcji wina. W tym celu instalacje wytwórni zostały wyposażone w najnowszą technologię stosowaną w urządzeniach produkcyjnych. Dokłada się również wszelkich starań na wszystkich etapach procesu winifikacji. W efekcie, udało się stworzyć prawdziwą filozofię robienia każdego wina z osobna, w naturalny sposób, z poszanowaniem tradycji i otoczenia środowiska z którego się wywodzi. W skrócie można powiedzieć, że jest to innowacyjna i nowoczesna wytwórnia, opierająca się na szacunku do winiarskiej tradycji regionu, utrwalająca jakość i charakterystyczny, odrębny styl w sposobie produkcji wina.      

                                                                                                         

PRADO DE FONZALECHE RESERVA


Wina z regionu La Rioja określane jako Reservas, są powszechnie znane z dużo większej dojrzałości oraz złożoności smaków i zapachów. Producent San Martin de Abalos ma w swoim portofolio aż trzy rodzaje tej kategorii trunków. Są to Reservas jakby z książkowego podręcznika, prawdziwe vinos a la carta. Każde z nich jest inne, robione w różniących się proporcjach szczepowych z winogron pochodzących z odmiennych części winnicy, zachowujących jednak swoją odrębną specyfikę. Są fermentowane w ściśle określonych zbiornikach oraz dojrzewają w stosownych rodzajach beczek, które są właściwe dla danego rodzaju wina. Dlatego powstają aż trzy odmienne w smaku, znakomicie dopracowane Reservas z Fonzaleche. Cechą wspólną tych win jest specyficzny, północny charakter Rioja jaki tworzą, oraz zbliżony układ szczepowy wybrany do ich kreacji. Są to prawdziwe, chociaż różnice się trzy perły w jednej koronie. Prado de Fonzaleche w tym klejnocie lśni swoim własnym blaskiem. Wino zostało zrobione z wyselekcjonowanych owoców pochodzących z najstarszych krzewów Tempranillo 85%, Garnacha 10% i Viura 5%. Ten ciekawy coupage odmian winogron i części winnic ma na celu osiągnięcie pożądanej złożoności wina poprzez łaczenie różnych właściwości winogron. Po długiej maceracji odbywającej się na zimno, wyciśnięty sok poddano fermentacji alkoholowej w temperaturze 30ºC. Fermentację prowadzi się oddzielnie dla każdej z odmian i dopiero po zakończeniu tego procesu dokonuje się końcowego mieszania, po którym wino trafia do beczek z amerykańskiego dębu na okres 24 miesięcy, by zakończyć swoje dojrzewanie w butelkach. W konsekwencji powstaje produkt, który sprawia przyjemność. Wabi nas swoim czystym, wiśniowym kolorem o jaśniejszych tonach na brzegach szklanej lampki. To jednak, co zaskakuje w tym trunku to wyrazistość, zarówno w nosie, jak na podniebieniu. Właśnie ta cecha sprawia, że odczuciem degustującego jest przekonanie, że mamy do czynienia z  winem Reserva z kategorii tych, które znajdują się znacznie powyżej średniej. W nosie pokazuje wysoką aromatyczną intensywność z obecnością wielu dojrzałych owoców (śliwki, wiśnie, porzeczki) w obecności eleganckich, drugorzędnych zapachów z odcieniami wanilii, goździków i kakao. Na podniebieniu potwierdza swoja klasę. Jest pełne w ustach, słodkie i aksamitne, o dobrze zrównoważonej strukturze. Zachowuje doskonały bukiet smakowy oraz dobrą kwasowość. Początkowo uwydatniają się owocowe smaki, by dać później miejsce całemu wachlarzowi złożonych doznań. Jest to wino, które dobrze integruje drewno, mając na względzie, że dojrzewało przez dłuższy okres w nowych beczkach. Naprawdę dobre, dojrzałe w smaku Rioja. W tym konkretnym przypadku warto jest powtórzyć degustację, by mieć bardziej  wyraźniejsze doznania.


Opinie klientów

brak komentarzy

Nasza Oferta

Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

Płatność i dostawa

Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

Informacje o sklepie

Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
Masz pytania? Chętnie pomożemy.
795 211 831
ViniTeranio
ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
05-119 Legionowo
Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o