nowość

Jacobus

towar niedostępny
Ocena:

Producent: BODEGAS COMENGE  

Region: Ribera del Duero / Hiszpania                                                                                                 

BODEGAS COMENGE znajduje się w małej i niezwykle malowniczej miescowości Curiel del Duero, w otoczeniu zamków, winnic i ogrodów. Jest to jedno z najpiękniejszych miejsc w tym rejonie, o niesamowitym widoku na Ribera del Duero i Peñafiel. To idealne wprost miejsce by poznać kulturę wina tego regionu. Wielkie tradycje winiarskiej rodziny, której patriarcha Don Miguel Comenge był jednym z bardziej cenionych naukowców, twórcą tzw. traktatu "Winorośl i wina hiszpańskie" wydanego jeszcze w latach 40tych ubiegłego wieku, kilkadziesiąt lat później zaowocowały stworzeniem własnej winnicy. Powołana do życia w 1999 roku przez syna Jaime winiarnia pod nazwą COMENGE, bardzo szybko jakością swoich tintos zdobyła uznanie krytyków i smakoszy. W produkcji win tej wytwórni stosuje się unikalne w świecie formuły upraw organicznych winnej latorośli. Wszystkie wytwarzane wina posiadają ekologiczny certyfikat trunków. Bodega posiada 32ha własnych winnic obsadzonych odmianą Tempranillo oraz 2ha odmiany Cabernet Sauvignon w okolicach słynnego matecznika dobrych win regionu- Pesquera del Duero.

JACOBUS

Oto najnowsza kreacja Bodegas Comenge, wyjątkowe i niespotykane wino o ograniczonej do 1 tys. butelek produkcji, w którym każdy element winifikacji jest w najwyższym stopniu dopracowany. To właśnie, co różni wino Jacobus od innych, znanych nam Riberas del Duero to nowatorski i unikalny w świecie proces tworzenia. Producent już od początku swojego istnienia mocno koncentrował się na naukowych badaniach oraz innowacji. Przy udziale ośrodka badawczego Politechniki w Madrycie stworzono wino będące czystą esencją terroir winnicy i szczepu winogron Tempranillo. Ze względu na metodę tworzenia, być może jesteśmy świadkami powstania nowego trędu w winiarstwie. To całkiem odmienne wino i jako chyba jedni z nielicznych mamy możliwość pierwszej prezentacji tego enologicznego wydarzenia, zanim jeszcze wino zostanie zaprezentowane na szerokim konsumenckim rynku Hiszpanii i świata. Unikalną cechą Jacobus jest jego naturalny charakter. W trakcie produkcji nie stosowano siarczanów. Wykonane zostało nowatorską techniką starzenia na osadzie stosowaną dotychczas wyłącznie przy produkcji win białych, która sprawia, że pomimo tego że spędziło długi, 30 miesięczny okres dojrzewając w dębowych beczkach zachowuje w sposób bezwzględny swoją pierwotną owocowość. W trakcie degustacji mamy do czynienia z możliwością swoistej podróży w czasie, mogąc odnaleźć czysty charakter dominujących winogron Tempranillo w postaci pierwotnych i świeżych składników materii, pomimo poddania wina długiemu procesowi starzenia. Jest to jakby cofanie się w przeszłość, do korzeni, dwu i pół roczna podróż w czasie wstecz. Narzędziem tej fantastycznej maszyny czasu jest specyficzny proces określany w języku hiszpańskim jako Crianza sobre lias (dojrzewanie na osadzie), który zapewnia niespotykaną gładkość oraz elegancję w ustach, charakterystyczną tylko dla wielkich i wyjątkowych czerwonych win Ribera del Duero. Jacobus to mieszanka Tempranillo (95%) i Merlot (5%) zebranego z innej działki. Owoce Tempranillo pochodzą z 0,5 ha winnicy o nazwie Pago de Pinzas, obsadzonej jeszcze w 1985 roku i położonej na wysokości ok. 870 m npm w okolicach Curiel del Duero. Gleba w tej części jest gliniasto- wapienna z obecnością niewielkich piaszczystych połaci. Uprawy winorośli prowadzone są z zachowaniem norm obowiązujących dla ekologicznej winikultury. Drugim użytym szczepem jest Merlot nadający francuski charakter powstałemu winu. Pochodzi z innej części winnicy o nazwie Hontonilla. To zaledwie 600 krzewów upraw tej odmiany obsadzonej w 2000 roku. Teren na którym porastają stanowi pochyłość wzgórza otoczonego gęstym, dębowym lasem co nadaje winorośli bardzo aromatyczny charakter. Układ glebowy jest również gliniasto-wapienny ze znaczną jednak przewagą wapnia. Rozwój obydwu winnic odbywa się w pełnej harmonii ze środowiskiem, przy zachowaniu naturalnej pokrywy roślinnej w całym cyklu. Te praktyki w znacznym stopniu ograniczają plony winogron dając owoce małe jednak mocno skoncentrowane i pełne smaku. Po starannej selekcji winogron sok owoców Tempranillo przy użyciu rodzimej odmiany szczepów drożdży fermentuje w betonowych zbiornikach. Druga fermentacja, tzw malolaktyczna odbywa się spontanicznie w tym samym miejscu. Skolei sok odmiany Merlot fermentuje w otwartych beczkach, gdzie również przebiega proces drugiej fermetacji malolaktycznej tworzącej bukiet wina. Starzenie Tempranillo odbywa się we francuskich 500 litrowych kadziach, natomiast Merlot w mniejszych, o pojemności 225 litrów. Proces dojrzewania trwa nieprzerwanie 30 miesięcy i przebiega na czystym osadzie drożdżowym wytworzonym w trakcie fermentacji alkoholowej. Przez okres pół roku, w comiesięcznych odstępach następuje  delikatne mieszanie osadu. Charakter ochronny osadu pozwolił na tworzenie wina bez użycia siarczanów. Połączenie obydwu odmian Tempranillo i Merlot jest końcowym procesem tworzenia, gdzie dokonuje się również naturalnego klarowania za pomocą białka kurzych jajek, po czym wino jest butelkowane. W efekcie Jacobus nabiera czerwonowiśniową barwę o wysokiej tonacji. Dzięki specyficznej technice wytwarzania wino tak w zapachu jak i w smaku zachowało swój pierwotny charakter, esencję świeżej materii przejętej z winogron. Owocowe wrażenia są niesamowite. Pomimo tego, że wino posiada dużą strukturę, ta pojawia się początkowo jakby na dalszym planie, nie jest postrzegana. Po pewnym czasie objawia się subtelne działanie dębiny. Wszystkie degustacyjne wrażenia pokazują, że wino zachowało swój prymarny charakter, jakby czas stanął w miejscu. Jest to propozycja dla koneserów szukających nowych wrażeń.

Opinie klientów

klient anonimowy
Dodano: 2017-12-02 | 19:49
Jacobus- prawdziwe cudo enologiczne. Brakuje skali do oceny. Owoc można jeść łyżkami. Niespotykane wrażenia sensorialne. Znałem już sporo win z Ribera del Duero z wyższej półki, ale to mnie zaskoczyło. Ciekawe, że można robić tej klasy wina w sposób czysto ekologiczny. Wielkie Uznanie dla enologa wytwórni.

Nasza Oferta

Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

Płatność i dostawa

Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

Informacje o sklepie

Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
Masz pytania? Chętnie pomożemy.
795 211 831
ViniTeranio
ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
05-119 Legionowo
Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o