Chulato

Producent:
Region:
Rioja
Szczep:
Tempranillo, Viura, Garnacha
Smak:
wytrawne
Kolor:
czerwone
Rocznik :
2013
Pojemność:
0,75l
Zawartość alkoholu:
13,5% Vol.
Wzór
24,00 zł
Ilość:
kup teraz
Ocena:

Producent: BODEGAS ABEICA  

Region: Rioja / Hiszpania                                                                                                 


Apelacja D.O. Rioja posiada wielkie dziedzictwo w różnorodnych odmianach szczepu Tempranillo, docenianego za swoją złożoność chromatyczną oraz strukturalną, którą posiadają tworzone z tej odmiany wina. Obszar ten, znany jest jako "El Imperio de Tempranillo" czyli po prostu Imperium Tempranillo. BODEGAS ABEICA, mała rodzinna winiarnia, leżąca w samym sercu tego regionu, w miasteczku Abalos, położonym nieopodal Miranda de Ebro, posiada w tym uprzywilejowanym rejonie 35ha dorodnych winnic, gdzie rosną przeważnie 40-letnie krzewy winnej latorośli, z enklawami na których można znaleźć również 80-letnie szczepy winogron. Już od kilku pokoleń, ta niewielka rodzinna winnica, zajmuje się z dużym powodzeniem uprawą i przetwarzaniem winogron w wina, które znajdują uznanie najbardziej wybrednych koneserów. Podstawą upraw jest rodzima odmiana Tempranillo, oraz niewielkie ilości szczepów Viura, Garnacha i Mazuelo, zbieranych zawsze ręcznie, dla zachowania charakteru terroir tego miejsca. Wyrabia się tam następujące wina: młode, czerwone CHULATO, dojrzewające w beczkach LONGRANDE, CRIANZA i RESERVA oraz okazyjnie, w latach najlepszych zbiorów GRAN RESERVA i ABEICA. Są to wina szczególne, stworzone dla specyficznych konsumentów, którzy chcą się uczyć doświadczać nowych doznań, poczuć w treści  idealne połączenie  pomiędzy winnicą i człowiekiem wyrażone kolorem, zapachem i smakiem produkowanych win. Zespół redakcyjny brytyjskiego czasopisma Dekanter w 2003 roku, zwrócił się do grupy uznanych ekspertów i degustatorów o wyszukanie 36 najlepszych win z Rioja. W majowej publikacji tego magazynu, jedno z win producenta z Abalos: GRAN RESERVA  znalazło się w selektywnym gronie The Best TOP-END Rioja                                                                                                                                   


CHULATO

Chulato jest czerwonym, wytrawnym mélanege, czyli mieszanką wynalezioną w XIII wieku we francuskiej Akwitanii (alter ego hiszpańskiego regionu Rioja). Jest to połączenie dwóch czerwonych szczepów winogron (Tempranillo i Garnacha) oraz jednego białego (Viura). Taka kombinacja pozwala stworzyć bardzo ciekawy melanż. Tempranillo spośród wielu zasadniczych odmian winnej latorośli potrafi tworzyć ciekawe związki tylko z niektórymi z nich. Garnacha wnosi do tego układu swój "nieokrzesany" charakter. Uzupełnia ładnie kompozycję tych dwóch czerwonych odmian pod względem cech aromatycznych oraz objętości w ustach, podnosząc jednocześnie intensywność wina, dodając mu wigoru obecnością korzennych nut. Do tak dobranej pary dwóch szczepów tintos (czerwonych), producent dołącza blanco (białą) odmianę Viura, która pozwala w tym coupagu utrwalić i ustabilizować kolor, dodając mu blasku oraz intensywności. Wnosi jednocześnie odrobinę kwiatowych i cytrusowych aromatów, dających większą złożoność tak zrobionemu winu. Dodatkowo Viura, jako biała odmiana winogron posiada inny poziom kwasowości, dodając w ten sposób swoje niuanse pozwalające równoważyć całość. Wytwarzanie tego wina odbywa się za pomocą maceracji weglowej, polegającej na fermentacji w środowisku dwutlenku węgla całych kiści owoców winogron, co łagodzi taniny, zmniejsza kwasowość, nadaje intensywną barwę, jak również wzmacnia aromat w bogate owocowe zapachy. W efekcie powstaje nowoczesne wino, dające przykład nowych trendów w Rioja. Chulato posiada intensywny, fioletowy kolor w tonie morwy. Jest aromatyczne i bezpośrednie w swoim charakterze, powodującym po otwarciu butelki  erupcję zapachów leśnych owoców (jeżyny, maliny i poziomki) z nutkami banana, które przeplatają się z klasycznym aromatem typowym dla procesów węglowej maceracji. Na podniebieniu jest słodkie, mięsiste i dobrze uporządkowane. W ustach zaznaczona jest mocno obecność owoców, potwierdzona dobrą równowagą słodkich tanin. Pokazuje długi finisz o bananowym posmaku. Polecamy degustację jako lekko schłodzone wino oraz otwarcie butelki na przynajmniej 30 min. przed spożyciem.

 

Opinie klientów

klient anonimowy
Dodano: 2015-11-01 | 20:39
Charakterystyczny jest pierwszy zapach tego wina, zaraz po otwarciu. To są właśnie aromaty maceracji węglowej, które potrzebują odrobiny czasu żeby dać miejsce pozostałym, właściwym już zapachom. W ustach Chulato zdecydowanie zwycięża już od pierwszego momentu, pokazując standarty dobrego tinto.
klient anonimowy
Dodano: 2015-10-30 | 08:36
Dobre wino z Rioja, które pije się przyjemnie, w szczególności gdy towarzyszy mu coś smacznego na talerzu.
klient anonimowy
Dodano: 2015-10-30 | 00:07
Bardzo miłe i przyjemne wino w dobrej cenie.

Nasza Oferta

Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

Płatność i dostawa

Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

Informacje o sklepie

Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
Masz pytania? Chętnie pomożemy.
795 211 831
ViniTeranio
ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
05-119 Legionowo
Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o