Acantus

towar niedostępny
Ocena:

Producent: BODEGAS OLLARA 

Region: La Rioja / Hiszpania                                                                                                       


BODEGAS OLLARA znajduje się nieopodal miasta Logroño leżącego w samym sercu słynnego hiszpańskiego regionu La Rioja Alta. Wybudowane w 1973 roku instalacje, powszechnie znane są jako "La Catedral del Rioja". Układ budynku w ksztalcie litery Y i efektowna sala dojrzewania win na 27tys. beczek, zwieńczona 111 kopułami o kształcie sześciokonta, tworzą razem unikalny architektoniczny projekt, który gwarantuje pełną jakość procesów tworzenia, jak również stwarza optymalne warunki przechowywania i starzenia produkowanych win. Producent na przestrzeni lat potrafił połączyć najnowocześniejsze techniki produkcji z tradycyjnymi metodami wytwarzania swoich win. BODEGAS OLLARA w 2013 roku otrzymał prestiżową nagrodę BEST SPANISH PRODUCER na międzynarodowym konkursie  International Wine & Spirit Competition w Londynie (UK).                                                                                                                                                


ACANTUS

Acantus to bardzo ciekawy coupage, składający się z czterech odmian: Cabernet Sauvignion, Tempranillo, Syrah i Merlot. Nie jest zbyt częstym zjawiskiem w winiarskich wojażach móc znaleźć w mieszance wina aż cztery różne rodzaje winogron. Mamy przed sobą ładne, udane małżeństwo... z rodzaju tak modnych w ostatnich latach par mieszanych, czyli francusko- hiszpański mariaż. Oto galijski, dostojny French kawaler: Cabernet Sauvignon łączy się z charakterną Syrah oraz hiszpańska, urokliwa Garnacha w parze z królewskim Tempranillo. Całość zawarta została w butelce spod znaku znanego w świecie wytwórcy Bodegas Olarra, o powabnej dla oka granatowej etykiecie z napisem Acantus. Symbole są językiem uniwersalnym, który pokonuje barierę językową i stanowią część tradycyjnej sztuki, również winiarskiej. Ich zawartość jest metafizyczna, bowiem przekracza formę, której zostały przypisane. Słowo Acanthus odnosi się do roślinnego ornamentu greckiego pochodzenia, stosowanego w archtekturze starożytnej Grecji, w późniejszych latach przyjętego również przez Rzymian. Acantus mollis to środziemnomorska roślina, trochę podobna do naszej pietruszki, która stała się modelem hellenistycznej stylizacji w  starożytnej sztuce. Przyjrzyjmy się teraz bliżej enologiczej kompozycji różnych winogron tworzących zasadniczo treść tego wina. Dominuje Cabernet Sauvignon, jeden z najbardziej popularnych na naszym kontynencie winnych szczepów, pochodzący z regionu winarskiego Bordeaux we Francji. Odnalazł znakomite warunki do swojego rozwoju również w sąsiedniej, słonecznej Hiszpanii. Charakteryzuje się obecnością energicznych, można by rzec wręcz arystokratycznych w smaku tanin. Właśnie ze względu na mocną obecność taniczną w skórce winogron, odmiana Cabernet Sauvignon stwarza ogromny potencjał starzejącym się winom, podnosząc ich kategorię o kilka stopni. Oczywiście pod jednym warunkiem, a mianowicie obecności tworzonego trunku w środowisku, dobrych, dębowych beczek. Jest to szczep postrzegany przez enologów jako swoisty ulepszacz win o potencjale oksydacyjnym. Cabernet Sauvignon często miesza się z innymi odmianami winogron o mniejszej zawartości tanin, co poprawia właściwości takich mieszanek. W tym wypadku są to: Merlot, Tempranillo i Syrah. Odmianę Merlot cechuje duże podobieństwo do opisanego szczepu dominującego omawianego wina, jakim jest Cabernet Sauvignon. Posiada mniejszą zawartość tanin, co łagodzi cały tworzony układ dając wino lżejsze do picia i bardziej soczyste. Sprawia, że na swój sposób staje się ono w ustach jakby słodsze. Można śmialo stwierdzić, że Merlot będący szczepem komplementarnym został stworzony przez hodowców? jako doskonały partner dla takiego melanżu. Poprawia także dekantację, jak również strukturę całości. Tempranillo uważane za najbardziej charakterystyczne spośród hiszpańskich winogron dodaje większej finezji i równowagi tej kompozycji. W kombinacji z trójką wcześniej opisanych szczepów dostarcza zadziwiających wrażeń. Ostatnim składnikiem omawianego coupagu jest Syrah. Mieszany w całości łączy bogactwo korzennych smaków i zapachów Cabernet Sauvignon z surowością i nieokrzesanym charakterem Syrah. Krótki, prawie 4 miesięczny pobyt w dębowych beczkach zwiększa złożoność  i koncentrację smaków, co może być ciekawym przeżyciem dla smakoszy. Proces fermentacji i dojrzewania poszczególnych winogron odbywał się samodzielnie, w celu uzyskania maksymalnej wyrazistości każdego szczepu. W efekcie wino nabywa koloru czerwonej czereśni o średnio-wysokiej intensywności i rubinowym odcieniu. W zapachu jest mocne, z dominacją przyjemnych owocowych aromatów z korzennymi nutkami. W ustach bogaty smak marmolady z dojrzałych owoców (maliny, truskawki, śliwki). Dobra struktura wina w końcówce oraz zauważalny delikatny taniczny posmak. Stosowna ilość każdego szczepu winogron ładnie definiuje charakter końcowego produktu. Czy warto skosztować wino Acantus? Chyba tak, bowiem jest to naprawdę ciekawa propozycja z hiszpańskich win kategorii Low Coast, oceniana wysoko przez krytyków i znawców, i co najważniejsze, może się podobać. 

Recent awards and mentions: 

  • GOLD MEDAL Sommelier Wine Awards 2013 (UK)
  • BRONZE MEDAL Decanter Word Wine Awards 2013 (UK)
  • BRONZE MEDAL International Wine & Spirit Competition 2012 (UK)
  • BRONZE MEDAL International Wine & Spirit Competition 2011 (UK)
  • BRONZE MEDAL Decanter Word Wine Awards 2011 (UK)
  • Opinie klientów

    brak komentarzy

    Nasza Oferta

    Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

    Płatność i dostawa

    Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

    Informacje o sklepie

    Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
    Masz pytania? Chętnie pomożemy.
    795 211 831
    ViniTeranio
    ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
    05-119 Legionowo
    Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o