Strona główna Białe Monte Real Fermentado en Barrica

Monte Real Fermentado en Barrica

Producent:
Region:
Rioja
Szczep:
Viura
Smak:
wytrawne
Kolor:
białe
Rocznik :
2013
Pojemność:
0,75l
Zawartość alkoholu:
12,5% Vol.
Wzór
27,00 zł
Ilość:
kup teraz
Ocena:

Producent: BODEGAS RIOJANAS  

Region: La Rioja / Hiszpania                                                                                                       


Pierwsza Winnica tego producenta założona w 1890 roku i posiadająca już 125 letnią historię wzbogaca swoje winne tradycje w Cenicero leżącym w północnej części regionu La Rioja. Zakątki tego małego, liczącego 2tys. mieszkańców miasteczka są przesiąknięte historią i opowiadają nam o poświęceniu i pasji  jaką kolejne pokolenia wkładały w rozwój i doskonalenie win z tego znanego na całym świecie regionu. Ta tradycja i zamiłowanie do tworzenia zostały przekazane, jako cenne dziedzictwo obecnemu zespołowi kierujacemu BODEGAS RIOJANAS, dzisiaj jednego z największych producentów w Hiszpanii, którego wina są znane i doceniane na całym świecie. Na przestrzeni tych ponad 100 lat historii Bodegi systemy wytwarzania wina niezmiennie ewoluowały łącząc innowację z szacunkiem do tradycji. BODEGAS RIOJANAS to producent win klasycznych, nie mniej jednak wprowadzenie w ostatnich latach najbardziej zaawansowanych technik w produkcji pozwala również na dostosowanie się do aktualnych trendów rynkowych. W chwili obecnej w posiadaniu wytwórcy są winnice w najbardziej cenionych winnych regionach: Rioja, Ribera del Duero, Toro, Rueda i Rias Baixas.                                                                                                                                               


MONTE REAL FERMENTADO EN BARRICA

 


Viura jest bardzo ciekawą odmianą winogron o wszechstronnym zastosowaniu. W zależności od warunków upraw daje możliwości produkcji doskonałych, białych gatunków win: wytrawnych, półsłodkich, naturalnych słodkich i musujacych, jak również stosowana jest często do mieszania młodych, czerwonych tintos, wnosząc dodatkową kwasowość takiemu coupage. Pozwala także na uzyskanie win specjalnych z grupy Crianzas i Reservas, smacznych likierów i słynnych Cavas. To właśnie z tego szczepu stworzono w hiszpańskim La Rioja jedne z najbardziej elitarnych na świecie blancosczyli białe wina wysokiej kategorii. Stały się one prawdziwą legendą wśród smakoszy, według której wystarczyło raz zadegustować ich smaku, by poznać w ustach bogactwo różnych niuansów, w połączeniu z czystością zapachu, zachowującą trwale swoją świeżość i równowagę. Stąd też Viura uzyskała godność Królowej białych winogron w winnicach La Rioja, w których tradycyjnie produkowano w dębowych beczkach pełne charakteru, starzejące się wina w stylu francuskich białych Graves z regionu Bordeaux. Nie mniej jednak, ten gatunek powoli praktycznie zanika, w związku z tym, że nowe trendy na rynku wymuszają na producentach większą obecność białych win o charakterze owocowym. Szczep Viura jest charakterystyczny ze względu na dwie specyficzne właściwości. Pierwsza z nich to wysoka kwasowość owoców, dająca niezwykle świeże wina pozwalające na dojrzewanie, tak w dębowych beczkach, jak również w butelkach. Niezwykła odporność na utlenianie sprawia, że wina robione z tej odmiany spełniają doskonale warunki do fermentacji i dłuższego dojrzewania. To właśnie wielka zdolność do starzenia się, pozwoliła temu gatunkowi winnej latorośli uzyskać dominującą pozycję wśród białych szczepów Rioja, zapewniając doskonałą strukturę tworzonych trunków, przez długie okresy nie tracących tak bardzo poszukiwanej świeżości smaku. Drugą charakterystyczną cechą odmiany Viura jest słodycz owoców wynikająca między innymi z zamierzonego opóźnienia w zbiorach, w celu pozyskania wysokiej dojrzałości winogron, powodującej wyższe stężenie cukrów, umożliwiające tworzonym winom dłuższe okresy dojrzewania w beczkach. Monte Real Fermentado en Barrica to jedna z marek Premium wytwarzanych przez producenta z ponad 100letnim doświadczeniem w Rioja, jakie posiadają Bodegas Riojanas. Jest to prawdziwy enologiczny klejnot tego regionu, zaprzeczający działaniu naturalnych praw fizycznych w czasie. Pokazuje nam niezwykle ciekawy rozwój mało atrakcyjnego w swojej młodości szczepu winogron jakim jest Viura, który po osiągnięciu właściwej dojrzałości, potrafi w pełni pokazać głębię smaków i aromatów. Określenie znajdujące się na etykiecie butelki Fermentado en barrica, to nic innego jak Dojrzewanie w beczce, wskazujące na 4 miesięczny pobyt w beczkach z amerykańskiego dębu, z dokonywanym codziennie battonage, w celu poprawienia smaku i struktury tworzonego wina, po którym zyskuje jasnożóltą barwę o zielonkawej kolorystyce. W zapachu jest złożone i eleganckie, o prawie kwiatowych aromatach z nutami zielonego jabłka i egzotycznych owoców. W ustach tworzy łagodne  uczucie pełności oraz świeżości i złożoności, co sprawia że jest łatwe do picia. Jest to smaczne wino o dobrej równowadze pomiędzy kwasowością i zawartością alkoholu. Pobyt w beczce dodaje elegancji smaku oraz harmonii owocowych nut i drewna. Monte Real Fermentado en Barrica jest typowym, klasycznym białym Rioja. W niepozornej butelce z ciemnego szkla, zawarto całą aromatyczną i smakową subtelność winnego szczepu Viura. Jest to wino szczególnie przyjemne w sezonie letnim, mogące być miłym towarzystwem do wielu potraw.

Opinie klientów

brak komentarzy

Nasza Oferta

Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

Płatność i dostawa

Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

Informacje o sklepie

Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
Masz pytania? Chętnie pomożemy.
795 211 831
ViniTeranio
ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
05-119 Legionowo
Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o