Strona główna Białe Follas Novas

Follas Novas

Region:
Rias Baixas
Szczep:
Albariño
Smak:
wytrawne
Kolor:
białe
Rocznik :
2013
Pojemność:
0,75l
Zawartość alkoholu:
12,5% Vol.
Wzór
40,50 zł
Ilość:
kup teraz
Ocena:

Producent: BODEGAS PACO & LOLA  

Region: Rías Baixas- Galicia / Hiszpania                                                                                                 


Winnica założona została w 2005 roku przez grupę plantatorów i winiarzy z północnego regionu hiszpańskiej Galicji O Salnés. Do realizacji planów rozwoju powołano spółdzienię o nazwie "Sociedad Cooperativa Vitivinicola Arousana", która liczy obecnie 400 członków i działa na obszarze apelacji Rías Baixas w okolicach Meaño, tradycyjnie uważanym za kolebkę win Albariño. Producent posiada 200 ha upraw winnej latorośli rozłożonych na ponad 1800 parcelach, na których stara się odzwierciedlić osobowość własnych winnic oferując bogate, satysfakcjonujące wszystkich miłośników wina. Paco&Lola posiada instalacje wyposażone w najnowocześniejsze urządzenia i najnowsze technologie stosowane do wina. Ta nowoczesna technologia, w połączeniu z tradycją plantatorów i wiedzą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, pozwala na uzyskanie maksymalnej jakości i wyrazistości produkowanych win. Produkcja w winiarni jest podzielona na dwie marki handlowe: Paco&Lola i Rosalía de Castro                                                                                                                                        


FOLLAS NOVAS

Jeśli ktoś chce spróbować dobrego Albariño musi sięgnąć daleko, dokładnie na sam koniec naszego kontynentu do odległej hiszpańskiej Galicji. Albariño to rodzaj winogron, który potrafi oczarować. Jedną z charakterystycznych cech win tworzonych z tej odmiany jest ich delikatny solankowy i mineralny smak, który nawiązuje do miejsc gdzie powstają, leżących na skalistym wybrzeżu Atlantyku, owianych słonymi wiatrami wiejącymi od oceanu. Albariños lub jak zwą je miejscowi "vinos gallegos", zawierają w sobie nadzwyczajne właściwości, trudne do znalezienia w innych gatunkach win. Jak żaden inny szczep potrafią dać trunki o 13-tu stopniach kwasowości, którą jednak trzeba umiejętnie kontrolować w procesie produkcji, by nie zepsuć jego smaku. Ci, którzy poznali już tą odmianę winogron twierdzą, że jest w niej trochę "morskich muszli i granitu" i daje najlepsze na świecie białe wino. Niewiele osób wie, że odmiana winogron, która dzisiaj cieszy podniebienie tak wielu smakoszy jeszcze do niedawna była mocno niedoceniana przez winiarzy, nie dając oczekiwanych w produkcji wyników. Dopiero nieznany bliżej nikomu enolog i miłośnik winiarstwa z Walencji Jesús Requena, położył podwaliny pod rozwój tego gatunku, który w szybkim czasie stał się ogromnym źrodłem bogactwa wielu Galicyjskich plantatorów i kilkudziesięciu winnic. Przez długi okres czasu Albariños uważano za słabe, bardzo kwaśne i mętne białe wina. Jak często w historii bywa, to przypadek sprawił, że "z brzydkiego kaczątka" powstał, jak mówią znawcy "szlachetny ptak". Otóż pewnego razu Jesús Requena, będący profesorem wyższej uczelni rolniczej, goszcząc z wizytą w klasztorze Armenteira (Pontevedra), został poczęstowany znakomitym, pysznym, białym winem. Zaskoczenie było ogromne, gdy powiedziano mu, że winogronem użytym do produkcji tak smacznego trunku było właśnie Albariño. Uprzejmy mnich, opiekujący się małą winnicą klasztoru wyjaśnił gościowi, że tajemnica uzyskania tak wysokiej jakości trunku leży w znajomości kontroli drugiej fermentacji zwanej malolaktyczną, określajacą bukiet wina. Po latach testów i niezliczonych próbach, Jesús doszedł do wniosku, że winny szczep, który przez tyle czasu był dyskredytowany wśród fachowców może dać naprawdę dokonałe wina. Trzeba jedynie być bardzo uważnym i ostrożnym w całym procesie związanym z fermentacją i produkcją. Opracowano w końcu skuteczną metodę robienia "dobrych Albariños". Końcówka lat siedemdziesiątych przyniosła ogromny "boom" komercyjny tym winom, który zresztą trwa nieprzerwanie do dzisiaj, a Jesús Requena uznawany jest za ojca nowoczesnego Albariño. Follas Novas pochodzi z winnic doliny Salnés, należących do apelacji Rias Baixas, znajdującej się w północno- zachodniej Hiszpanii. Jest to wino przeznaczone dla odbiorców szukających tradycyjnego Albariño o dobrej strukturze, z odrobiną nowoczesnych i sugestywnych trendów (świeżość, obecność owoców w ustach, długi posmak). Po okresie 21-dniowej fermentacji w kontrolowanej temperaturze 16ºC, odbywającej się w zbiornikach z nierdzewnej stali, nabywa elegancki, słomkowo-żółty kolor. W zapachu pokazuje intensywne aromaty białych owoców (zielone jabłko, gruszka) oraz cytrusów (grejpfrut). W smaku odnajdujemy dużo balsamicznych wrażeń w obecności aromatycznych ziół i kwiatów. Na podniebieniu jest dobrze wyważone. Tworzy bardzo harmonijną całość określającą charakter szczepu Albariño.

Recent awards and mentions: 

  • GOLD MEDAL Mundus Vini 2016 (GERMANY)
  • 91POINTS Peñin Guide 2015 (SPAIN)
  • SILVER MEDAL International Wine Guide 2014 (SPAIN)
  • Opinie klientów

    brak komentarzy

    Nasza Oferta

    Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

    Płatność i dostawa

    Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

    Informacje o sklepie

    Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
    Masz pytania? Chętnie pomożemy.
    795 211 831
    ViniTeranio
    ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
    05-119 Legionowo
    Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o