Androsela

Region:
Rioja
Szczep:
Viura
Smak:
półsłodkie
Kolor:
białe
Rocznik :
2014
Pojemność:
0.75l
Zawartość alkoholu:
11%
Wzór
26,00 zł
Ilość:
kup teraz
Ocena:

Producent: BODEGAS SONSIERRA  

Region: La Rioja / Hiszpania                                                                                                       


Chociaż wytwórnia została założona dopiero w 1961 roku, to śmiało można powiedzieć, że posiada już setki lat bogatej historii. Inauguracja instalacji odbyła się dokładnie rok później, w okresie, w którym produkcja wina stała się siłą napędową całego regionu La Rioja. Blisko dwustu winiarzy, będących założycielami Bodegas Sonsierra, już od wielu pokoleń poświęcało się prawie wyłącznie uprawom winorośli, kultywowaniu tradycji i pielęgnacji swoich winnic. Połączenie wspólnych sił w spółdzielnię zajmującą się początkowo dystrybucją produkowanych win, pozwoliło nadać nowy wymiar temu przedsięwzięciu i zostało szybko zauważone na rynku. Nazwa Sonsierra oznacza "pod górą" i jest to część regionu, który w przeszłości cieszył się największą w Rioja sławą i do dzisiaj budzi uznanie ze względu na jakość i niepowtarzalność wyjątkowych winnic. 620 hektarów położonych w okolicach małej miejscowości San Vicente de la Sonsierra, na które składa się 1400 szczególnie usytuowanych parceli leżących pomiędzy rzeką Ebro a pasmem gór Sierra Cantabria, tworzy prawdziwą naturalną enklawę wyjątkowych terenów pod uprawę winorośli, obdarzoną dodatkowo niezwykle korzystnym klimatem. Bodegas Sonsierra można zaliczyć do grupy jednych z najbardziej innowacyjnych w Rioja producentów, który potrafił w stosunkowo krótkim okresie stworzyć markę win rozpoznawalną na całym świecie. W celu zapewnienia maksymalnej kontroli jakości w procesie produkcji stosuje się zarówno tradycyjne techniki jak również najnowsze technologie. W ostatnich latach w ramach realizacji nowego programu rozwoju, wytwórnia podjęła współpracę z uznanymi artystami, którzy wnoszą szczególne wartości w dziedzinie marketingu produkowanym w San Vincente winom. Przykładem jest słynne Perfume, którym potrafiono zrewolucjonizować tradycyjny sektor wina i które jest wyraźnym przykładem pozytywnych zmian i dostosowania się do nowych trendów na rynku.                                                                                                                              


ANDROSELA

Androsela jest rzadkim gatunkiem endemicznej rośliny trawiastej porastającej wyższe partie gór. Jedynym rejonem na świecie gdzie występuje jest La Rioja, stąd też w fachowej literaturze często określana jest jako Androsela Riojana (Androsace rioxana). Jest zielem niezwykle kwiecistym o tyle ciekawym, że z kilku łodyg potrafi wydać całe grupy  różowych, niewielkich kwiatów. Szacuje się, że w naturalnym środowisku, gdzie się rozwija może występować tylko około kilkuset egzemplarzy tej unikalnej rośliny. To właśnie nazwa Androsela stała się etykietą tego ciekawego, półsłodkiego wina z La Rioja, które również jest trudno dostępne na rynku, ze względu na limitowaną roczną produkcję 8 tys. butelek. Jest produktem z kategorii win deserowych, idealnym do towarzyskich spotkań i bez wątpienia bardzo udanym. W zamiarze producenta  zostało skierowane do młodszego pokolenia odbiorców, które dopiero zaczyna swoją inicjację w świecie wina, jak również stworzono je by zachwycić żeńską publiczność, która z pewnością doceni bez ograniczeń jakość tego trunku. Androsela Semidulce (pol. półsłodkie) pochodzi ze zbieranych ręcznie owoców 40 letnich szczepów winogron Viura. Dla osiągnięcia maksymalnej ekstrakcji aromatów wytłoczony sok razem ze skórkami winogron poddaje się 24 godzinnej maceracji. Następnie, w celu przeprowadzenia fermentacji alkoholowej w stałej temperaturze 17ºC, po uprzednim oczyszczeniu, przelewa się do zbiorników z nierdzewnej stali. Dla utrzymania naturalnego poziomu cukru w tworzonym winie  dzałanie fermentacyjne zostaje zatrzymane przy zawartości alkoholu sięgającej 10,5º. Wino uzyskuje jasnożółty kolor o niskiej intensywności. W nosie pokazuje subtelne i atrakcyjne owocowe aromaty o smaku gruszki, jabłka, pigwy i moreli, w połączeniu z kwiatowymi nutami. Na podniebieniu jest gładkie, świeże i słodkie. Posiada właściwą kwasowość, która równoważy słodycz wina, pozostawiając w ustach dużo owocowych wspomnień. Androsela to przyjemne i delikatne, półsłodkie wino pokazujące, że słynna apelacja Rioja nie tylko z czerwonych i wytrawnych win w świecie słynie.

Opinie klientów

brak komentarzy

Nasza Oferta

Facebook Wina czerwone Wina białe Wina różowe Wino na prezent Importer win

Płatność i dostawa

Akceptowane formy płatności Wysyłka Reklamacje i zwroty

Informacje o sklepie

Koszt i czas dostawy Reklamacja Formy płatności Regulamin
Masz pytania? Chętnie pomożemy.
795 211 831
ViniTeranio
ulica Zegrzyńska 4 kl. II, p 4
05-119 Legionowo
Właścicielem portalu Viniteranio jest EWAN Sp. z.o.o